USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tokat Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, son zamanlarda basında yer alan domates üretimiyle ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını, eksik ve yanlış bilgiler olduğunu ileri sürdü.

Tokat Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, son zamanlarda basında yer alan domates üretimiyle ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını, eksik ve yanlış bilgiler olduğunu ileri sürdü.
01-08-2013 11:08
Google News

Tokat Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, son zamanlarda basında yer alan domates üretimiyle ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını, eksik ve yanlış bilgiler olduğunu ileri sürdü.

Rekoltenin geçmiş yıllaraanla çok düşük olmasının,taya çıkan hastalıklar sebebiyle ürecinin ciddi mağduriyet yaşadığının,  verimin yarı yarıya azaldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Yavaş, “Tokat’ta domates üretimi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanları ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Yanar’ın destekleriyle ve işbirilğinde düzenli olarak kontrol edilmekte, alınan numuneler gerek arazide, gerekse labarotuartamında incelenmekte ve çıkan sonuçlara göre gerekli teknik tavsiyeler çiftçimize yapılmaktadır” dedi.

Tokat genelinde açık alan sebze türlerinde hasatın başladığını ve bir çok ilin tüketicisine kentten ürün arzı yapıldığını kaydeden Yavaş, yaptığı yazılı açıklamasında şunları söyledi. “Sera ürünlerinde Nisan ayından beri devam eden hasatta, sera üreticilerimiz oluşan fiyatlardan son derece memnundur. Açık alan sebze türleri içerisinde ise üretim alanı ve miktarı bakımından ilk sırada yer alan domatesin hasadında yüksek fiyatlı bir sürecin yaşandığı, Erbaa ve Niksar gibi ilçelerimizde sebze üreticilerinin elde ettikleri gelirden memnun olduğu gözlenmiştir.

Erbaa ve Niksar’dan sonra hasada başlayan ve gerek iç pazarda ve gerekse dış satıma yönelik üretimin gerçekleştirildiği Kazova bölümünde hasat, temmuz ayınıntalarından itibaren ticari olarak başlamıştır.

Geçmiş yıllara göre ürün taleplerinin yüksek olduğu, her yıltalama 34 ilden alıcıların bulunduğu ilimizde, daha üretim aşamasında iken tarım ürünlerinin satışının yapıldığı bir sezon yaşanmaktadır.

Ancak, yurt içinde Tokat ili ile aynı ekolojik özelliklere sahip olan ve domates üreticisi bölgelerde de hasadın başlaması ile ürün arzı artmıştır. Ekonomik kurallar gereği, ürün arzının artmaya başlaması ile fiyatlar bir miktar aşağıya çekilmiştir.

Yukarıda özetlenen ve son yıllarda sektörün hakim olduğu fiyat seyri, yerel üreticilerimiz tarafından da izlenmektedir: İlimizden piyasaya arz edilen biber, patlıcan, taze fasulye türleri ile birlikte domatesin de Ağustos ayından itibaren tüketiminin artması sonucu talebin daha da yükseleceği ve fiyatlarda belirli bir yükselmenin olacağı beklenmelidir.Ancak üreticilerimizin herhangi bir fiyat dalgalanmasından etkilenmeden, yetiştiricilik ve üretimin gereklerini yerine getirmeleri zorunludur. Ürün kalitesi ile yıllarca iç piyasada en önce tercih edilen ürünlere sahip olduğu kabul edilen ilimizin  bu önceliği muhafaza etmesi kaliteli üretimle mümkündür.

Bu itibarla hasadın henüz başladığı bu dönemde üreticilerimizin değişik basınganlarında çıkan yanlış ve eksik haberleri dikkate almamaları, bakım işlemlerini aksatmadan devam ettirmeleri menfaatlerinedir. Geçmiş yıllarda olduğu gibi fiyat dalgalanmalarında aşağıya doğru oluşan ürün fiyatlarında besleme, zirai mücadele, budama gibi bakım işlemlerini aksatan üreticilerimizin Ağustos-Eylül ayı gibi fiyatyarın yükselmesi ile pişmanlık yaşamamaları için İl /İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimizdeki teknik elemanları ile kurumdan yetki alarak danışmanlık hizmeti veren kişi ve kuruluşların tavsiyelerine titizlikle uymaları gerekmektedir.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47